Ο γύρος του κόσμου με 80 βιβλία: παιδική γωνιά ΔΕΒΘ

(15 votes)

Περιβάλλον ανάγνωσης για παιδιά με αφορμή τα βιβλία του Ιούλιου Βερν στη 2η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης.
έκταση 380 τ.μ,  κατασκευή: Tetragon.

Η είσοδος στη «βιβλιοθήκη του Ναυτίλου». Δεξιά ένα χρονολόγιο (πέντε μεγάλες εκτυπώσεις) με τα στοιχεία που διαμόρφωσαν την εποχή που έζησε ο Βερν.

ΔΕΒΘ

πίνακες πληροφοριών ΔΕΒΘ

Ο πρώτος χώρος που συναντάει ο επισκέπτης είναι η βιβλιοθήκη του Κάπταιν Νέμο στον Ναυτίλο. Το εσωτερικό της «υποβρύχιας βιβλιοθήκης» περιλαμβάνει βιβλία βασισμένα στα θέματα που διατρέχουν τα βιβλία του Βερν. Χωρίζονται σε τέσσερεις κατηγορίες που καθεμιά είχε αφετηρία ένα από τα παρακάτω βιβλία:

• Το ταξίδι στον κόσμο με αφετηρία το βιβλίο Ο γύρος του κόσμου σε 80 ημέρες.
• Ταξίδια στη θάλασσα με αφετηρία το βιβλιο 20.000 λεύγες κάτω από τη θάλασσα.
•Το διάστημα με αφετηρία το βιβλίο Από τη γη στη σελήνη.
•Μέσα στη γη με αφετηρία το βιβλίο Ταξίδι στο κέντρο της γης.

Τα βιβλία χρησιμοποιούνται στα εργαστήρια για παιδιά που γίνονται στη βιβλιοθήκη ή προσφέρονται για ξεφύλλισμα.

Από το φινιστρίνι της βιβλιοθήκης (δεξιά) μπορεί να δει κανείς το «βυθό της θάλασσας» δηλαδή προβολές video και ντοκυμαντέρ για την υποθαλάσια ζωή καθώς και σχετικά θεατρικά δρώμενα (το φινιστρίνι οριοθετεί μια «υποβρύχια» μικρή σκηνή). 

naytilos 1

Σε συνέχεια της βιβλιοθήκης βρίσκεται ο λαβύρινθος:  ένας περίκλειστος χώρος με τέσσερεις πόρτες. Τα παιδιά κλειδώνονται μέσα στο «λαβύρινθο των ιστοριών» όπου πρεπει να ανακαλύψουν τις μυστικές σχέσεις ανάμεσα σε διάσπαρτα κείμενα και εικονες και να καταγράψουν τα σύμβολα που σχετίζοντα με αυτές προκειμένου να βρουν το σωστό κλειδί που ανοίγει μία από τις πόρτες!

λαβύρινθος

naytilos 8

naytilos 3

Οι εικόνες και τα κείμενα ορίζουν «οικογένειες», ανάλογα με το περιεχόμενό τους, τις οποίες καλούνται να ανακαλύψουν τα παιδιά.

naytilos 12

Βγαίνοντας από τον λαβύρινθο συναντάει κανείς το αλφαβητάρι του Ιούλιου Βερν. Το αλφαβητάρι περιλαμβάνει κείμενα και κλασικές εικονογραφήσεις από τα βιβλία του Βερν.

αλφαβητάρι

naytilos 9

naytilos 4

Το αλφαβητάρι όπως φαίνεται από τον χώρο εκδηλώσεων. Πίσω απο το αλφαβητάρι διακρίνεται ο λαβύρινθος.

naytilos 15

Ο χώρος εκδηλώσεων. Δεξιά διακρίνεται το μικρό βιβλιοπωλείο που διέθετε όλα τα βιβλία της βιβλιοθήκης και τις εκδόσεις το Ιούλιου Βερν.

naytilos 11

Το έντυπο του Προγράμματος εκδηλώσεων.

paidiko-programma

paidiko-programma 2

 

 

socialshare

share on facebook share on linkedin share on pinterest share on youtube share on twitter share on tumblr share on soceity6